Dyslexie. Het komt vaker voor dan je denkt.

DYSLEXIE.  HET KOMT VAKER VOOR DAN JE DENKT

Sjoerd is een prachtig kind. Altijd vrolijk en gezegend met een lach die iedereen doet smelten. Maar er is ook een andere Sjoerd. Een Sjoerd die zich schaamt. Die met vochtige ogen mijn blik ontwijkt en pas na een lange stilte zegt: 'Ik kan wel netjes schrijven, Juf. Echt. Ik schrijf zo slordig omdat niemand dan kan lezen dat ik woorden verkeerd schrijf…’.


DYSLEXIE.  HET KOMT VAKER VOOR DAN JE DENKT

Mijn naam is Tessa Fennema-Haitsma. In 1995 begon ik als logopediste. In 2004 besloot ik mij verder te specialiseren in het behandelen van kinderen met dyslexie. Heb je dyslexie, dan heb je moeite met (leren) lezen en spellen. Maar dyslexie ‘ontdekken’ kan soms lastig zijn. Ingegeven door schaamte, verbloemen kinderen vaak de fouten die ze maken. 

VERKEERDE CONCLUSIE
Neem Sjoerd. Wat hij nodig heeft, is een behandelplan dat zijn leesvaardigheid vergroot, de beperking vermindert en waar hij om leert gaan met de gevolgen van dyslexie. Wat Sjoerd echter krijgt, is een jarenlange ondersteuning in netjes leren schrijven! Dit is niet alleen zonde van de tijd maar ook nog eens schadelijk voor de verdere ontwikkeling van Sjoerd. Een vroege diagnose zorgt dat dyslexie beter behandeld kan worden.

IS DYSLEXIE TE BEHANDELEN?
Kinderen zoals Sjoerd komen wij in onze praktijk veel tegen. Maar ook kinderen die écht moeite hebben met netjes schrijven, bezoeken ons. De fysiotherapeut waar wij nauw mee samenwerken, onderzoekt in die gevallen de fijne motoriek, de schrijfbewegingen en de schrijfhouding van het kind.
Ons doel: zorgen dat kinderen het vertrouwen in het eigen kunnen, terugkrijgen. De gecombineerde behandeling van ‘Beter leren spellen’ en ‘Beter leren schrijven’ zorgt dat kinderen door oefeningen grip op taal krijgen. Het gevolg: ze komen in hun kracht, voelen zich sterk en durven zich weer op papier te uiten.


VOORLICHTINGSAVOND
Op woensdagavond 7 maart organiseren ‘Gezondheidscentrum Het Want’ en ‘Willewiis Logopedie en dyslexie’ een voorlichtingsavond waar het kind met dyslexie één van de hoofdonderwerpen zal zijn. Tijdens deze avond ervaar je wat dyslexie is. Hoe ontstaat het? Waar lopen kinderen met dyslexie tegenaan? Welke verschillende behandelvormen zijn er? Is dyslexie te genezen? Waaruit bestaat de samenwerking tussen de kinderfysio en de behandelaar? Welke oplossingen draagt de fysiotherapeut aan bij problemen met schrijven en fijne motoriek? Deze en vele andere onderwerpen zullen wij behandelen. Daarnaast zal er volop gelegenheid zijn voor het stellen van vragen.

AANMELDEN
Aanmelden voor de voorlichtingsavond van 7 maart – gehouden bij ‘Willewiis, Logopedie en dyslexie’ op de Burgemeester J. Dijkstraweg 3 in Franeker (Bloemketerp) – kan via info@willewiis.nl of info@hetwant.nl tel. 0517-390008.
Nieuws
Wil je meer weten over effectief communiceren? Meld je dan aan voor het gratis e-book "25 tips voor effectief communiceren" Ga naar aanvragen gratis e-book Effectief communiceren.
Naast Willewiis heeft Tessa nog een bedrijf genaamd Tessa Trainingen. Daar geeft zij trainingen op gebied van effectief communiceren en persoonlijke ontwikkeling. Je kunt een kijkje nemen op de website

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.

   

©2019 Logopedie Willewiis
Privacyverklaring

ontwikkeld door WIE
Aangesloten bij: