Prompt

Een nieuwe techniek bij Willewiis, logopedie en dyslexie

Logopediepraktijk Willewiis biedt nu ook Prompt therapie aan! Prompt  is een aanraak-gevoel (tactiel-kinesthetische)  behandeltechniek voor de therapie van problemen met spraakmotoriek. De resultaten zijn positief bij zowel kinderen als volwassenen. Het wordt ingezet bij onder andere articulatiestoornissen, verbale ontwikkelingsdyspraxie, spraakapraxie en spraakontwikkelingsstoornissen. Onze collega Thominde is hiervoor op een 3 daagse cursus geweest.
Wat is Prompt.
Prompt (‘Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets’) helpt de patiënt met het aanleren van spraakklanken door middel van bewegingspatronen en daarbij het manipuleren van de gewenste spiergroepen. De logopedist leert de patient de klank aan door mee te bewegen van de spiergroepen rondom de kaak/mond/tong. De methodiek is in de jaren 70 bedacht door Deborah Hayden en ontwikkelt zich nog steeds. Zij bedacht de Prompts speciaal voor kinderen die niet reageerden op de klassieke therapie methoden die enkel gericht zijn op auditieve en visuele stimulatie. Verschillende domeinen worden in de therapie benaderd (denk aan sensorisch-motorisch/cognitief-linguistisch/sociale domeinen). Er vindt momenteel een wetenschappelijk onderzoek plaats over de resultaten en effecten van de Prompt techniek. De resultaten zijn tot nu toe erg positief.
Hoe doe je prompt.
Ervaar maar eens wanneer je een /ie/ maakt. De mond gaat wat in een spreidstand staan, of een /k/. De mond gaat hier een klein beetje open en je ervaart achter in je keel een geluid. Wanneer iemand moeite heeft met een klank, weten ze vaak niet welke spieren ze moeten gebruiken of waar de tong zich bevindt wanneer ze de klank uitspreken. Door dit te manipuleren , kan iemand dit wel ervaren. Door de klank te voelen is dit directer en werkt het effectiever dan wanneer iemand het op gehoor en met mondbeeld aanleert.

Binnen de praktijken in Franeker en Sexbierum is dit een waardevolle toevoeging op de klassieke articulatie therapie. De Prompt therapie richt zich niet alleen op het aanleren van een losse klank maar dit wordt ook direct geoefend in woorden en zinnen. Daarom is het direct toepasbaar en is er sneller resultaat.

Prompt therapie kan zowel bij kinderen als volwassenen (bijvoorbeeld na hersenletsel) ingezet worden.
“Elke klank heeft zijn eigen ‘Prompt-beweging”

Cursus Prompt
Thominde heeft 3-daagse cursus via het Prompt instituut gevolgd. De cursus is zeer interessant maar ook intentsief. De cursus bestond vooral uit theorie en het oefenen van de techniek van de Prompts. Door veel te oefenen op collega logopedisten werden de Prompts eigen gemaakt.

Prompt is altijd bedoeld ter ondersteuning van het proces en niet als hoofddoel. Sommige kinderen zullen de aanrakingen niet prettig vinden en dan wordt er gekeken welke therapie methode het meest geschikt is. Het merendeel ervaart het als leuk en als succeservaring wanneer een klank ineens lukt.DYSLEXIE.  HET KOMT VAKER VOOR DAN JE DENKT

Sjoerd is een prachtig kind. Altijd vrolijk en gezegend met een lach die iedereen doet smelten. Maar er is ook een andere Sjoerd. Een Sjoerd die zich schaamt. Die met vochtige ogen mijn blik ontwijkt en pas na een lange stilte zegt: 'Ik kan wel netjes schrijven, Juf. Echt. Ik schrijf zo slordig omdat niemand dan kan lezen dat ik woorden verkeerd schrijf…’.


DYSLEXIE.  HET KOMT VAKER VOOR DAN JE DENKT

Mijn naam is Tessa Fennema-Haitsma. In 1995 begon ik als logopediste. In 2004 besloot ik mij verder te specialiseren in het behandelen van kinderen met dyslexie. Heb je dyslexie, dan heb je moeite met (leren) lezen en spellen. Maar dyslexie ‘ontdekken’ kan soms lastig zijn. Ingegeven door schaamte, verbloemen kinderen vaak de fouten die ze maken. 

VERKEERDE CONCLUSIE
Neem Sjoerd. Wat hij nodig heeft, is een behandelplan dat zijn leesvaardigheid vergroot, de beperking vermindert en waar hij om leert gaan met de gevolgen van dyslexie. Wat Sjoerd echter krijgt, is een jarenlange ondersteuning in netjes leren schrijven! Dit is niet alleen zonde van de tijd maar ook nog eens schadelijk voor de verdere ontwikkeling van Sjoerd. Een vroege diagnose zorgt dat dyslexie beter behandeld kan worden.

IS DYSLEXIE TE BEHANDELEN?
Kinderen zoals Sjoerd komen wij in onze praktijk veel tegen. Maar ook kinderen die écht moeite hebben met netjes schrijven, bezoeken ons. De fysiotherapeut waar wij nauw mee samenwerken, onderzoekt in die gevallen de fijne motoriek, de schrijfbewegingen en de schrijfhouding van het kind.
Ons doel: zorgen dat kinderen het vertrouwen in het eigen kunnen, terugkrijgen. De gecombineerde behandeling van ‘Beter leren spellen’ en ‘Beter leren schrijven’ zorgt dat kinderen door oefeningen grip op taal krijgen. Het gevolg: ze komen in hun kracht, voelen zich sterk en durven zich weer op papier te uiten.


VOORLICHTINGSAVOND
Op woensdagavond 7 maart organiseren ‘Gezondheidscentrum Het Want’ en ‘Willewiis Logopedie en dyslexie’ een voorlichtingsavond waar het kind met dyslexie één van de hoofdonderwerpen zal zijn. Tijdens deze avond ervaar je wat dyslexie is. Hoe ontstaat het? Waar lopen kinderen met dyslexie tegenaan? Welke verschillende behandelvormen zijn er? Is dyslexie te genezen? Waaruit bestaat de samenwerking tussen de kinderfysio en de behandelaar? Welke oplossingen draagt de fysiotherapeut aan bij problemen met schrijven en fijne motoriek? Deze en vele andere onderwerpen zullen wij behandelen. Daarnaast zal er volop gelegenheid zijn voor het stellen van vragen.

AANMELDEN
Aanmelden voor de voorlichtingsavond van 7 maart – gehouden bij ‘Willewiis, Logopedie en dyslexie’ op de Burgemeester J. Dijkstraweg 3 in Franeker (Bloemketerp) – kan via info@willewiis.nl of info@hetwant.nl tel. 0517-390008.


 

Nieuws
Wil je meer weten over effectief communiceren? Meld je dan aan voor het gratis e-book "25 tips voor effectief communiceren" Ga naar aanvragen gratis e-book Effectief communiceren.
Naast Willewiis heeft Tessa nog een bedrijf genaamd Tessa Trainingen. Daar geeft zij trainingen op gebied van effectief communiceren en persoonlijke ontwikkeling. Je kunt een kijkje nemen op de website

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.

   

©2019 Logopedie Willewiis
Privacyverklaring

ontwikkeld door WIE
Aangesloten bij: