Lente

Het is lente! Ieder kwartaal delen we oefeningen die passen bij het seizoen.

Tips voor thuis en zelfgemaakte oefenbladen met thema lente vind je hier.


Lentespeurtocht

Ga buiten op pad en neem de bingokaart mee. Kruis aan wat je onderweg bent tegen gekomen.
Kun je ook een zin maken bij het plaatje dat je hebt gevonden? Op deze manier kun je met de voorzetsels oefenen: de tulp staat onder de boom, het kalf loopt naast de koe, de slak kruipt op het hek, enzovoorts.
Hoeveel plaatjes kruis jij aan? Tip: open de bingokaart op de mobiel. Via 'wijzigingen' kun je op de telefoon de plaatjes afstrepen.


Ook leuk: bingo!

Print de bingo 4 keer en knip van 2 bingo's de plaatjes uit.

Ieder krijgt nu een bingokaart (bij meer dan twee spelers extra kaarten en plaatjes printen). Leg de uitgeknipte plaatjes op de kop op tafel en pak om de beurt een plaatje. Heb je het plaatje nog niet op je kaart? Dan mag je het houden. Heb je het al wel, geef je het kaartje aan de ander.

Oefen met de woorden op de kaart of maak een zin bij het plaatje dat je hebt gepakt. Wie heeft als eerste een volle kaart en bingo?


Spelvariant: print de bingokaarten 3 keer, knip van 1 kaart de plaatjes uit en doe wie als eerste twee rijen van links naar rechts en/of van boven naar beneden vol heeft.

T-shirts ontwerpen

Met het mooie weer kunnen de t-shirts weer uit de kast. Hoe leuk is het om dan ook zelf te gaan ontwerpen? Print de t-shirts en kleur ze in. Oefen met de kleuren, vertel wat je kleurt of geef de ander een opdracht:

  • Dit t-shirt heeft rode bloemen en gele hartjes.
  • Teken vier blauwe bloemen met vijf blaadjes
  • Teken zes roze hartjes en kleur ze allemaal in, behalve één

Veel kinderen hebben moeite met woorden met ge- ervoor. Maak tijdens het ontwerpen printjes op de shirts en oefen zo met woorden met ge-:

  • Het gebloemde shirt
  • Het gestipte shirt
  • Het gestreepte shirt
  • Het gescheurde shirt

Extra leuk: knip de t-shirts uit, pak een lint of touw en hang ze met knijpertje aan het touw:

het gestreepte t-shirt moet hier, het gestipte shirt moet als laatst, het gescheurde shirt hangt aan maar één knijper, et cetera.


En wat voor kleren heb jij aan?

Heb je ook gebloemde/gestipte/gestreepte/gescheurde kleding in je kast?

Onderwerpen in Logopedie