Willewiis logo

Dyslexie


Bij Willewiis zien we kinderen die dyslexie hebben en kinderen die (nog) geen dyslexieverklaring hebben. Meer informatie over logopedie bij lees- en/of spellingsproblemen vind je hier.


Hieronder een aantal oefeningen voor lezen en spelling en auditieve vaardigheden die thuis

heel goed kunnen worden gedaan.


Wist je dat we een Zwerfboekenkast hebben? Hier mag je een boek lenen en boeken die je thuis hebt en niet meer leest neerleggen. Dan kunnen andere kinderen je boeken nog lezen.

Lezen

Leesbingo

Er zijn vele manieren waarop je kunt lezen. Netjes aan tafel, binnen, buiten, met iets lekkers, enzovoorts.

Kun jij de leesbingo vol maken?

Secuur lezen

Er zijn kinderen die zo'n hoog leestempo hebben, dat ze niet secuur zijn in het lezen.

Ze lezen gokkend, slaan woorden of zelfs regels over, lezen de opdracht niet helemaal en verbeteren zichzelf weinig.

Met deze oefening leren kinderen dat snel willen niet altijd handig is en ben je juist het snelste klaar, als je alles goed hebt gelezen.

Wie trapt erin en voert de gekke opdrachten uit?

Geef de opdracht aan twee personen en zeg erbij dat je de tijd bijhoudt om te kijken wie het snelste klaar is...


10 leestips

Tip 1 Ga samen met je kind naar de bieb
Het lijkt zo’n simpele tip, maar wanneer ben jij voor het laatst samen naar de bieb geweest? Maak er een gezellig uitje van en laat je kind zelf de boekjes uitzoeken die het leuk vindt. Daar begint leesmotivatie.

Tip 2 Maak een leesdobbelsteen. Download de dobbelsteen en schrijf op elke zijde een grappige manier om iets te lezen. Bijvoorbeeld verschillende locaties waar je leest( wc, badkamer, boomhut et.) of met verschillende stemmen (oude oma, voetbaltrainer, clown, etc.) Bedenk zelf nog meer mogelijkheden.

Tip 3 Lees om de beurt een woord of zin. Zo maak je lezen speels en hoeft je kind niet alles alleen te doen.

Tip 4 Zet eens een luisterboek op. Via Storytell of Spotify, waar inmiddels ook leuke luisterboeken op staan, of via de site van de bieb. Zo is het heerlijk luisteren, wat ook de woordenschat weer bevordert!

Tip 5 Zoek samen een spannend, uitdagend boek en en ga heerlijk op de bank hangen en voorlezen! Boeken van Roald Dahl vallen nog steeds in de smaak. Quality time, bevorderen leeswoordenschat en voordoen hoe je met mooie intonatie kunt voorlezen.

Tip 6 Lees een samenleesboek. Dat is een boek met verschillende niveaus op 1 pagina. De wat eenvoudigere niveaus voor je kind en jij de moeilijkere niveaus! Uitgeverij Delubas heeft diverse samenleesboeken die je kunt bestellen.

Tip 7 Maak samen een verhaal en plaats dat in Storybird! Wat een leuke uitdaging en een super resultaat ook voor later!

Tip 8 Doe een leeswedstrijd: wie op de meest verschillende manieren een boek heeft gelezen!


Tip 9 Hoe lees jij het liefst? Staand, zittend of liggend? Lekker onder een dekentje, of in een fijne stoel? Met deze leesbingo lees je op allemaal verschillende gekke manieren. Krijg jij je bingokaart vol?


Tip 10 Wist je dat er ook boeken zijn die je niet van voor naar achteren leest, maar juist kriskras door elkaar? Zoals 'Het kleine slechte boek' van Magnus Myst. Een keer heel wat anders!

Spelling

21 dagen schrijven-challenge

Met alle challenges die tegenwoordig rond gaan, kan een schrijfchallenge niet ontbreken! Wat voor verhaal ontstaat er uit jouw challenge? 

Spreek af wie er allemaal meedoen en lees elkaars verhaal aan het einde van de challenge!

Stelopdrachten

Stel je voor dat... Met deze oefeningen wordt de fantasie geprikkeld. Schrijf een korte tekst over een bijzonder onderwerp.

Wat voor geks, cools, eigenlijk onmogelijks bedenk jij?

Kwartet

Hoe leuk is het om zelf een spel te maken en het daarna te spelen?! Maak zelf een kwartet.  Kies een onderwerp en schrijf woorden die bij elkaar horen en een kwartet worden, met dezelfde kleur. 

Tip: je kunt ook een kwartet maken met drie kaarten per kwartet!

Klankenkleurspel

Met dit spel oefenen kinderen met letterherkenning. Open het spel op een computer, tablet of telefoon en geef het kind een kleurplaat. Zeg een kort woord en vraag welke klank je als eerste hoort. 

Welke letter is dat en welke kleur hoort erbij? Nu mag een stukje van een kleurplaat in die kleur worden ingekleurd.

Onderwerpen in Logopedie