Dyslexie

Mensen met dyslexie hebben moeite met lezen en/of spellen.
De definitie van dyslexie is volgens de Stichting Dyslexie Nederland (SDN): "een hardnekkig probleem met het aanleren en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau". Moeilijkheden met lezen of  spellen geeft problemen bij veel schoolse taken. Voordat kinderen leren lezen en spellen kunnen er al problemen zijn met de spraak/taalontwikkeling. Specifieke risicofactoren voor dyslexie in de eerste jaren van de basisschool kunnen door (gespecialiseerde) logopedisten goed worden gesignaleerd en begeleid.

Wat doet de logopedist bij dyslexie?

Logopedisten zijn vaak al in een vroeg stadium betrokken bij kinderen met dyslexie. Soms is er nog helemaal geen sprake van een kind dat in het leerproces vastloopt, maar zijn er wel al risicofactoren te signaleren. Goede begeleiding in een vroeg stadium (het werken met klanken en letters) kan dyslexie niet voorkomen, maar wel de uitingsvorm verkleinen. Binnen onze praktijk bieden wij deze hulp in de vorm van de voorschotbenadering bij kinderen van groep 2. Ook volgen wij de lees- en spellingontwikkeling van kinderen in groep 3. We ondersteunen kinderen en ouders bij de letterkennis, het vlot benoemen van de letters en het vloeiend leren lezen met begrip. Daarnaast behandelen we kinderen met dyslexie vanaf groep 4. Ouders zijn in de meeste gevallen aanwezig bij de behandeling. Wij zien de ouders als co-therapeut. Zij zijn degene die het kind thuis moeten begeleiden.  Zij zien dat hun kind weer plezier kan beleven aan lezen en/of schrijven en kunnen dezelfde oefenvormen thuis gaan gebruiken.

Voor criteria aanmelden vergoede dyslexietraject klik hier

Logopedie wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Lees- en spellingproblemen hebben vaak verband met logopedische stoornissen.


Nieuws
Heb je een vraag op het gebied van waarbij een logopedist wellicht kan helpen, maar weet je niet zeker of je de Corona-crisis zult afwachten?
We beantwoorden vragen graag, ook wanneer er geen logopedische behandeling nodig blijkt te zijn.

Ook patiënten die nog klachten ondervinden na Covid-19 zijn welkom. Ben je bijvoorbeeld nog benauwd of heb je moeite met rustig te ademen/slikken, neem dan contact met ons op en wij helpen je graag!

Stuur de vraag naar info@willewiis.nl en een collega neemt contact op.

Aanmelden voor logopedie is mogelijk, zowel telefonisch als middels videobellen. Samen wordt besproken wat de hulpvraag is en hoe er op dit moment kan worden geoefend. Ook aanmelden kan via bovenstaand e-mailadres. 

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.

   

©2021 Logopedie Willewiis
Privacyverklaring

ontwikkeld door WIE
Aangesloten bij: