Voor leren, het leesproces en taalontwikkeling zijn verschillende processen nodig. Processen die we dagelijks inzetten of juist niet willen of kunnen inzetten. Leren wordt soms gezien als moeilijk, vervelend en lastig, terwijl we dagelijks bewust en onbewust aan het leren zijn.
Sommige kinderen, jongeren of (jong)volwassenen hebben een setje nodig wat betreft de taalontwikkeling, het leren lezen of het leren op zich. In deze blog plaats ik regelmatig weetjes of tips over leren, je brein, lezen/dyslexie en taalontwikkeling.
Hiermee kun je je eigen leren verbeteren/stimuleren of dat van je eigen kind of mogelijk de kinderen die je begeleidt of les geeft. Hou je de weetjes in de gaten? Geef je ze door aan je kind of je leerling? Gaaf! Zo maken we leren, taal en lezen weer leuk!
Wat is het werkgeheugen?
Werkgeheugen is ons vermogen met informatie te werken. Om precies te zijn: werkgeheugen is de bewuste verwerking van informatie. Met bewust wordt bedoeld dat je de informatie echt in je hoofd hebt. Dankzij je werkgeheugen ben jij in staat om naar iemand te luisteren terwijl je tegelijkertijd checkt of er berichten zijn binnengekomen op je smartphone of pannenkoeken bakt voor je kinderen. Het werkgeheugen verschaft jou het vermogen om je te concentreren op het gesprek met een ander en de drang te negeren om op je mobiele telefoon te kijken wat de stand is van de voetbalwedstrijd.
Je kunt het werkgeheugen beschouwen als de dirigent van je brein. Een orkestdirigent zorgt ervoor dat hij alle verschillende instrumenten van een orkest onder controle krijgt. Zonder dirigent is het resultaat een groot kabaal. Op vergelijkbare wijze brengt jouw werkgeheugendirigent orde in het bombardement van dagelijkse informatie: de e-mails, de rinkelende telefoons de planning die continu verandert, het nieuwe wiskundehoofdstuk dat je moet leren, etc.
In deze stortvloed aan informatie waarin alles even belangrijk lijkt, heeft je werkgeheugen twee heel belangrijke functies:
1. Het brengt prioriteit aan in de informatie en verwerkt deze, zodat jij kunt negeren wat irrelevant is en kunt werken met wat belangrijk is.
2. Het houdt informatie vast, zodat jij hiermee kunt werken.
(Bron: De winst van het werkgeheugen, Tracy en Ross Alloway, 2014)