Ik MOET helemaal niets!

Sta er eens bij stil. Hoe vaak hoor jij mensen het woord 'moeten' gebruiken? Ikzelf hoor het de hele dag om mij heen. In mijn praktijk, op de sportclub en in de supermarkt. Overal hoor ik een: 'Ik moet dit, ik moet dat.'.

“ik moet die-en-die nog bellen”
“Ik moet afvallen”
“Ik moet leren”
“Ik moet aardig gevonden worden”
“Ik moet leren loslaten"... en ga zo maar door. Zeg nou zelf, het is toch doodvermoeiend al dat gemoet?

Het is het verhaal van de pot en de ketel. Ik gebruik het zelf te pas en (met name) te onpas. Wanneer ik het mezelf hoor zeggen dan  gaan mijn nekharen overeind staan. Helemaal wanneer een ander mij op die manier aanspreekt. Meteen is daar die innerlijke stem die in de aanval gaat: “Moeten? Moeten? Ik MOET helemaal niks!"

Moeten betekent letterlijk: gedwongen zijn. En wie wil nu gedwongen worden? Toch helemaal niemand? Het enige wat we écht moeten, is onze gang naar het toilet.

Mijn zoon van 14 reageert ook altijd lekker op het woord: 'moeten'. Hij is zo met zijn eigen ik bezig dat 'moeten' bij ons thuis de nodige discussies oplevert. Zijn vader bijvoorbeeld wil de dingen wel eens dwingend stellen. “Je moet je fiets even binnen zetten!” “Je moet je kamer opruimen!”. Dit zorgt bij zowel mijn man als mijn zoon voor de nodige irritaties.
Laatst zaten we aan tafel toen het “moeten” weer klonk. “Jij moet de vaatwasser inruimen.”. De gezichtsuitdrukking van mijn zoon liet weinig te raden over. Zijn verbale reactie naar mijn man al evenmin. Ik kon me niet inhouden en moest (... ook ik ben menselijk) me er mee bemoeien: “Had jij mij ook niet geappt dat ik iets moest doen?!”. Mijn zoon kijkt me aan: “Nee ma, ik vroeg of je iets wilde doen. Of je het wel of niet zou doen, is een keuze”. Wijze woorden voor zo'n jonge knul.
Kiezen, daar gaat het bij ons thuis om. Kiezen om iets te doen of juist niet te doen. Verander het 'moeten' daarom eens wat vaker in 'willen'. Probeer het eens. “Ik moet afvallen". "Ik wil afvallen”. Het verschil is groot. Net als het resultaat.

Tessa Fennema
Nieuws
Dyslexiebehandelingen bij logopediepraktijk Willewiis;
Sinds twee jaar begeleid ik kinderen met Ernstige Enkelvoudige Dyslexie en lees- en spellingmoeilijkheden.

Wat ik zo mooi vind aan de begeleiding van kinderen gaat veel verder dan het behalen van resultaten op papier.

Mijn dag is goed wanneer ik een kind in de wachtkamer zie lezen en die roept dat hij/zij nog even niet mee naar binnen kan, want hij/zij wil de bladzijde nog af lezen. En ja, dit maak ik gelukkig geregeld mee. Voor kinderen met Ernstige Enkelvoudige Dyslexie zijn dit de mooiste resultaten die je kunt bereiken als je het mij vraagt.

Zelf ben ik al van jongs af aan gek op lezen. Wanneer ik helemaal in een verhaal zit vergeet ik de tijd en speelt het verhaal zich als een film in mijn hoofd af. Degenen die ook van lezen houden, zullen zich hierin herkennen. Voor veel kinderen en volwassenen is dit echter lang niet zo vanzelfsprekend. Zeker als je dyslexie hebt, is lezen meestal niet favoriet. En dat hoeft ook niet. Iedereen heeft zijn eigen hobby’s en interesses. De één houdt van lezen, de ander van bouwen en weer een ander luistert het liefst de hele dag muziek en zo kan ik nog wel even doorgaan. Allemaal heel voor de hand liggend zou je zeggen. Maar iemand die bijvoorbeeld minder interesse heeft in schilderen, kan dit makkelijker uit de weg gaan dan iemand die, om wat voor reden dan ook, een hekel heeft aan lezen. In de maatschappij waarin wij leven draait bijna alles om lezen. Hoe fijn is het dan, dat lezen lukt.

Mijn doel voor de behandeling is vooral het plezier in lezen weer terug te krijgen. Dat kinderen met een opgeheven hoofd verder kunnen en weer durven te leren. Dát is voor mij belangrijk. De resultaten op papier komen dan vanzelf.
In de praktijk leveren wij maatwerk. Elk kind is uniek, dus elke behandeling ook. We sluiten ons aan bij wat het kind nodig heeft en stellen doelen in overleg met het kind, de ouders en school. Plezier in de behandeling staat hierbij voorop.

Met vriendelijke groeten,
Mirjam de Vries
Logopedist & dyslexiespecialist

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.

   

©2020 Logopedie Willewiis
Privacyverklaring

ontwikkeld door WIE
Aangesloten bij: