Ik MOET helemaal niets!

Sta er eens bij stil. Hoe vaak hoor jij mensen het woord 'moeten' gebruiken? Ikzelf hoor het de hele dag om mij heen. In mijn praktijk, op de sportclub en in de supermarkt. Overal hoor ik een: 'Ik moet dit, ik moet dat.'.

“ik moet die-en-die nog bellen”
“Ik moet afvallen”
“Ik moet leren”
“Ik moet aardig gevonden worden”
“Ik moet leren loslaten"... en ga zo maar door. Zeg nou zelf, het is toch doodvermoeiend al dat gemoet?

Het is het verhaal van de pot en de ketel. Ik gebruik het zelf te pas en (met name) te onpas. Wanneer ik het mezelf hoor zeggen dan  gaan mijn nekharen overeind staan. Helemaal wanneer een ander mij op die manier aanspreekt. Meteen is daar die innerlijke stem die in de aanval gaat: “Moeten? Moeten? Ik MOET helemaal niks!"

Moeten betekent letterlijk: gedwongen zijn. En wie wil nu gedwongen worden? Toch helemaal niemand? Het enige wat we écht moeten, is onze gang naar het toilet.

Mijn zoon van 14 reageert ook altijd lekker op het woord: 'moeten'. Hij is zo met zijn eigen ik bezig dat 'moeten' bij ons thuis de nodige discussies oplevert. Zijn vader bijvoorbeeld wil de dingen wel eens dwingend stellen. “Je moet je fiets even binnen zetten!” “Je moet je kamer opruimen!”. Dit zorgt bij zowel mijn man als mijn zoon voor de nodige irritaties.
Laatst zaten we aan tafel toen het “moeten” weer klonk. “Jij moet de vaatwasser inruimen.”. De gezichtsuitdrukking van mijn zoon liet weinig te raden over. Zijn verbale reactie naar mijn man al evenmin. Ik kon me niet inhouden en moest (... ook ik ben menselijk) me er mee bemoeien: “Had jij mij ook niet geappt dat ik iets moest doen?!”. Mijn zoon kijkt me aan: “Nee ma, ik vroeg of je iets wilde doen. Of je het wel of niet zou doen, is een keuze”. Wijze woorden voor zo'n jonge knul.
Kiezen, daar gaat het bij ons thuis om. Kiezen om iets te doen of juist niet te doen. Verander het 'moeten' daarom eens wat vaker in 'willen'. Probeer het eens. “Ik moet afvallen". "Ik wil afvallen”. Het verschil is groot. Net als het resultaat.

Tessa Fennema
Nieuws
Heb je een vraag op het gebied van waarbij een logopedist wellicht kan helpen, maar weet je niet zeker of je de Corona-crisis zult afwachten?
We beantwoorden vragen graag, ook wanneer er geen logopedische behandeling nodig blijkt te zijn.

Ook patiënten die nog klachten ondervinden na Covid-19 zijn welkom. Ben je bijvoorbeeld nog benauwd of heb je moeite met rustig te ademen/slikken, neem dan contact met ons op en wij helpen je graag!

Stuur de vraag naar info@willewiis.nl en een collega neemt contact op.

Aanmelden voor logopedie is mogelijk, zowel telefonisch als middels videobellen. Samen wordt besproken wat de hulpvraag is en hoe er op dit moment kan worden geoefend. Ook aanmelden kan via bovenstaand e-mailadres. 

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.

   

©2021 Logopedie Willewiis
Privacyverklaring

ontwikkeld door WIE
Aangesloten bij: