HELP, ik stik!

Een aantal weken geleden, kreeg ik de vraag of wij in de praktijk ook ademhalingstherapie geven  i.v.m. hyperventilatie.
En mijn antwoord was natuurlijk ja!

Ademhalingstherapie is een van de onderdelen binnen de logopedie.

Voordat ik ga uitleggen hoe dat zit, neem ik je eerst mee naar een prachtige vakantiebestemming: De Weissensee.
Als kind kwam ik daar tijdens de zomervakantie. Een schitterende vakantiebestemming, waar ik nog graag aan terug denk. Voor mij één van de mooiste plekjes van Oostenrijk.
Wanneer je er aankomt, zie je daar de oogverblindende omgeving:  het blauwe meer dat wit lijkt door de lichte ondergrond en de bergen aan weerszijden. Alleen díe blik al gaf mij altijd een heerlijk gevoel, misschien wel meer dan een vakantiegevoel. We hebben allemaal wel zo’n vakantiebestemming waar je met weemoed aan terugdenkt.
Met een groep jongeren lagen we daar uren op het strand te genieten, te kletsen, te sjansen, noem maar op. Vaak ging ik daar ook wandelen in de bergen samen met mijn ouders en broer en zus.
En op een mooie zomerse dag besloten we van de éne kant van het meer naar de andere kant te lopen en met de boot weer terug. Geweldig plan dacht ik toen. Maar eenmaal bezig met wandelen ging het niet zo als ik dacht dat het zou gaan. De Weissensee ligt op ongeveer 1000 meter hoogte, de lucht is daar wat schoner en ook ijler. Dat schone vond ik niet zo erg, maar dat ijlere wel.

Het wandelen was namelijk nog wat hoger dan die 1000 meter en zo fanatiek als ik was, stapte ik stevig door, niet wetende wat de ijle lucht met mij zou doen. Ja, je raadt het al, mijn ademhaling ging met mij op de loop. Licht in mijn hoofd, sterretjes voor mijn ogen en het gevoel dat ik ging flauwvallen. Mijn eerste en gelukkig ook laatste kennismaking met hyperventilatie. Mijn moeder herkende de symptomen en haalde snel een plastic zakje tevoorschijn, zodat ik daar in kon ademen en de hyperventilatie af kon nemen. Hoe vervelend kan het zijn wanneer dit je regelmatig overkomt!

Wat is dan hyperventilatie?
Het is een verkeerde manier van ademen. Je ademhaling gaat te snel of te diep. Wanneer je hyperventileert, adem je te veel zuurstof in (Co2). Dat is zelfs meetbaar in je bloed. De ph waarde van je bloed daalt, waardoor het ademcentrum wordt geremd.
Door de overload aan zuurstof krijg je fysieke reacties: je wordt licht in je hoofd, je ziet sterretjes, je voelt tintelingen, druk op de borst, etc. . Met vaak als gevolg angst, paniek of zelfs angstaanvallen: “Help ik stik!”.

Een logopedist kan d.m.v. onderzoek naar spreken en ademen een juiste diagnose stellen over ademgebruik. Samen met de cliënt wordt de afwijkende manier van ademen in kaart gebracht en een behandelplan opgesteld.
Tijdens de behandeling krijgt de cliënt inzicht in het eigen ademen (het adempatroon). Ook leert hij of zij een evenwichtig adempatroon dat past bij hem of haar en dat functioneel ingezet kan worden.
De cliënt leert een lage ademing toe te passen in verschillende situaties en ook oefeningen die een ontspannen adem teweeg brengen.

Wanneer u zich herkent in bovenstaande, of u herkent dit bij uw kind of partner of mensen in de directe omgeving, dan kunt u een verwijsbrief halen bij de huisarts voor ademtherapie bij de logopedist.
Bij mij aan de Weissensee was het eenmalig last hebben van hyperventilatie, gelukkig voor mij. Later tijdens de opleiding Logopedie leerde ik van alles over de ademhaling. Nog veel later merkte ik wat de invloed was van de ademing op angst en stress.

Ik besef dat mensen die te maken hebben met vooral chronische hyperventilatie, dit als een groot probleem kunnen ervaren en zeer gebaat zijn bij logopedie. Wat fijn dat we als logopedist deze klachten kunnen verlichten!

Tessa Fennema
Nieuws
Heb je een vraag op het gebied van waarbij een logopedist wellicht kan helpen, maar weet je niet zeker of je de Corona-crisis zult afwachten?
We beantwoorden vragen graag, ook wanneer er geen logopedische behandeling nodig blijkt te zijn.

Ook patiënten die nog klachten ondervinden na Covid-19 zijn welkom. Ben je bijvoorbeeld nog benauwd of heb je moeite met rustig te ademen/slikken, neem dan contact met ons op en wij helpen je graag!

Stuur de vraag naar info@willewiis.nl en een collega neemt contact op.

Aanmelden voor logopedie is mogelijk, zowel telefonisch als middels videobellen. Samen wordt besproken wat de hulpvraag is en hoe er op dit moment kan worden geoefend. Ook aanmelden kan via bovenstaand e-mailadres. 

Wil je de nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.

   

©2021 Logopedie Willewiis
Privacyverklaring

ontwikkeld door WIE
Aangesloten bij: